Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації вишукує інноваційні підходи для вирішення проблем в аграрному секторі
By keraparat.stor In Агропромисловий комплекс району, Звіти, Новини On 18.11.2014
Зокрема, як повідомляється, на селі сформовано принципово нові засади організації сільськогосподарського виробництва та аграрного бізнесу на основі приватної власності та орендних відносин.
У сільській місцевості району проживає 76% населення жителів, за якими закріплено 96% сільськогосподарських угідь і утримується 98% сільськогосподарських тварин. Тому економічний і соціальний стан сільських територій в значній мірі залежить від розвитку особистих селянських господарств, ступені їхньої підтримки всіма рівнями виконавчої і представницької влади,створення та функціонування інфраструктур аграрного ринку, розвитку переробної галузі.
Найважливіше місце відводиться продовольчій безпеці регіону. Вдосконалюючи структури аграрного виробництва, сільськогосподарські виробники все повніше забезпечують потреби жителів району в основних видах продуктів харчування.
№п/п | Продукт | Одиниця виміру | Потреба | Пропозиція | Баланс |
1 | Зерно | тонн | 42600 | 42600 | – |
2 | Картопля | тонн | 78800 | 98800 | +20000 |
3 | Овочі | тонн | 19600 | 19600 | – |
4 | Плоди | тонн | 6000 | 6000 | – |
5 | Цукор | тонн | 1500 | – | -1500 |
6 | Олія | тонн | 770 | – | -770 |
7 | М’ясо | тонн | 5300 | 6300 | +1000 |
8 | Молоко | тонн | 33100 | 43100 | +10000 |
9 | Яйця | тис.шт | 23100 | 23100 | – |
Реалізація надлишків картоплі, м’яса, молока забезпечують закупівлю необхідної кількості цукру, олії,деяких видів овочів і плодів.
Управлінням агропромислового розвитку вишукуються інноваційні підходи для вирішення проблем в аграрному секторі шляхом концентрації зусиль сільських громад, органів місцевого самоврядування, кооперативних та благодійних організацій. Прикладами цього є функціонування кредитної спілки «Скарбниця», сільськогосподарської дорадчої служби, 7 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, 12 агромагазинів, 15 пунктів штучного осіменіння тварин, 13 пунктів заготівлі молока, реалізація проекту міжнародного благодійного фонду «Добробут громад» – «Розвиток молочної галузі на Буковині, та проекту ЄС ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» – «Створення міні-машино-тракторної станції в с.Ропча».
За рахунок коштів районного бюджету підтримується розвиток обслуговуючих кооперативів, пунктів штучного осіменіння тварин.
Для більшості сільського населення продаж молока і м’яса головна стаття формування сімейного бюджету.
У районі проводиться робота по розвитку переробної сільськогосподарської галузі з використанням місцевої сировини.
Одним з флагманів переробної галузі району є ПРАТ «Буковинапродукт»,яке понад тридцять п’ять років працює в цьому напрямку. Підриємство спеціалізується на виготовленні натуральних продуктів за традиційними рецептами і технологіями. Готова продукція фасується переважно в скляну тару і проходить стерилізацію нагріванням без застосування консервантів. Підприємство виготовляє продукцію 65-ти найменувань. На заводі працює біля 60 чоловік.
За 10 місяців 2014 року вироблено консервованої продукції на суму 6.6 млн. грн., яку реалізуєть в 10 регіонах України, США, Великобританії, Польщі. Сировина для переробки використовується як з нашого району так і з-за його меж. Випічкою хліба в районі займаються 7 суб’єктів господарювання: МП «Сторожинецький хлібокомбінат», ПП Яреміца Я.І., ПП Балінова В.Д., ПП Трояновський Т.І., ПП Биндю М.І., ПП Паращук С.Д., ПП Штефюк П.М. Добове виробництво хлібобулочних виробів складає 3 тонни.
У кінці 2005 започаткував свою діяльність ПП «Сторожинецький м’ясокомбінат». На підприємстві працює 7 чоловік. За 10 місяців 2014 року м’ясокомбінатом перероблено 455 тонн м’яса, що на 162 тонн більше ніж у 2013 році. Основними постачальниками сировини є особисті селянські господарства. Проблематичним для м’ясокомбінату є часткова втрата споживання у східних областях України.
Виготовленням м’ясо-ковбасних виробів в районі займаються 5 приватних підприємців (Кривко І.М., Маніліч М.М., Берчук М.К., Шмигельська Н.В.). Щоденно ними виготовляється 300 кг продукції.
У 13 населених пунктах району налагоджено заготівлю молока від господарств населення. За 10 місяців 2014 року обслуговуючими кооперативами, приватними підприємцями за оперативними даними заготовлено768 тонн молока. Із даного молока 330 тонн направлено на СКП «Молочний край», що на 70 тонн більше ніж у 2013 році.
Проходячи процес становлення, вдосконалюючи технологію виробництва, на сьогоднішній день підприємством випускається молоко пакетоване 2,5%, сметана 20%, сир кисломолочний, сир лиманський, сир твердий «Буковинський» та масло. Проводиться випуск пробних партій нових видів продукції – напою кисломолочного «Наріне» та кефіру.
Comments are closed here.